Menu
EUR
Wakeboarden - De gids die je nodig hebt om de juiste keuze te maken!

Wakeboarden - De gids die je nodig hebt om de juiste keuze te maken!

Door: Martijn Reacties: 0

Wakeboarding: De Ultieme Gids (2023)

Inleiding

Wakeboarden is een opwindende en veelzijdige watersport die elementen uit snowboarden, surfen en waterskiën samenbrengt. Zittend op een compact board, word je met hoge snelheid achter een boot aan getrokken. Dit stelt je in staat om te carven en te springen in de wake van de boot, waarbij je spectaculaire stunts en tricks kunt uitvoeren. Van kalme meren tot woeste rivieren, wakeboarden is aanpasbaar aan vrijwel elke wateromgeving. Maar pas op, het kan verslavend zijn! Zodra je de basis onder de knie hebt, wil je geen enkele kans missen om op het water te zijn.


Hoe Wakeboard je?

Om te beginnen met wakeboarden heb je een aantal essentiële benodigdheden nodig:

  • Een wakeboard
  • Een boot
  • Een zwemvest

Stap-voor-stap handleiding

  1. Board plaatsen: Zet je board in het water op de steiger en maak de bindingen nat om je voeten er gemakkelijker in te krijgen.
  2. Instappen: Stap met één voet aan de voorzijde en de andere aan de achterzijde van het board.
  3. Voetpositie: Experimenteer met welke voet je voor en achter wilt hebben. De dominante voet achteraan is meestal het beste. Vraag een vriend om je zachtjes te duwen om te zien met welk been je eerst stapt als je je dominante voet niet kent.
  4. Starten: Houd de hendel stevig vast en laat je langzaam voortrekken door de boot. Houd je knieën gebogen en probeer op te staan zodra je voldoende snelheid hebt.
  5. Balans: Houd je knieën gebogen en leun iets achterover om je evenwicht te bewaren.
  6. Sturen: Door met je hielen of tenen in het water te drukken, kun je het board sturen.
  7. Trucs: Probeer basistrucs uit te voeren, zoals sprongen, grabs, en spins, zodra je je comfortabel voelt.

Veiligheidsmaatregelen: Draag altijd een zwemvest en veiligheidshelm en volg alle veiligheidsrichtlijnen op.


Welke Maat Wakeboard Heb Ik Nodig?

Maattabel

Gewicht (kg) Wakeboard Lengte (cm)
< 54 130-134
54-64 135-139
64-77 140-144
77+ 145+

Wat Voor Boot Heb Ik Nodig?

Bootvoorbereiding

  1. Type motor: Bijna elke boot kan worden gebruikt, maar zorg dat het touw via een bevestigingspunt achteraan de boot loopt.
  2. Veiligheidsmaatregelen: Zorg ervoor dat touw, plank en rijder uit de buurt blijven van een buitenboordmotor, vooral de propeller.

Snelheid

  • Optimale snelheid ligt tussen 30-40 km/u.
  • Vind je 'sweet spot' door met verschillende snelheden te experimenteren.

Veiligheidsoverwegingen

  • Draag een ISO-gecertificeerd reddingsvest.
  • De bestuurder en spotter moeten ervaring hebben en bekend zijn met watersport slepen. Tevens dienen ze beiden bekend te zijn met handsignalen om goed te kunnen blijven communiceren.
  • Veiligheid dient altijd de hoogste prioriteit te hebben.
  • Voordat je een boarder gaat slepen, moet je ervoor zorgen dat het gebied vrij is van obstakels zoals rotsen, boeien of andere boten. Houd een veilige afstand aan van kustlijnen, dokken en zwemgebieden.

Etiquette en rekening houden met elkaar

  • Houdt rekening met andere schippers, boten, zwemmers en watersporters.
  • Hout je altijd aan de plaatselijke vaarregels en de daar geldende wetten.
  • Respecteer het milieu.

Welk Wakeboard is het Beste Voor Mij?

Jabe wakeboards zijn ingedeeld op basis van vaardigheidsniveau, maar dat is slechts een richtlijn. Een ervaren rijder kan bijvoorbeeld een board prefereren dat oorspronkelijk voor beginners is ontworpen, en vice versa.

De keuze voor het juiste wakeboard hangt af van meerdere variabelen, zoals je gewicht, ervaring en rijstijl. Overwegend zwaardere of meer agressieve rijders hebben baat bij een groter en robuuster board, terwijl lichtere of rustigere rijders beter af zijn met een kleiner en flexibeler model.

Bij de keuze van een wakeboard zijn er verschillende aspecten om te overwegen:

  • Grootte: Afhankelijk van je gewicht en rijstijl moet je een geschikte grootte kiezen. Grotere boards zijn stabieler en bieden betere controle voor zwaardere rijders, terwijl kleinere boards flexibeler zijn voor lichtere rijders.
  • Vorm: De contouren van het wakeboard kunnen de prestaties beïnvloeden. Er zijn boards met scherpe randen, die geschikt zijn voor een agressievere rijstijl.
  • Materiaal: Over het algemeen worden wakeboards vervaardigd uit een mix van hout, schuim en glasvezel. De gebruikte materialen en hun combinatie kunnen de duurzaamheid, flexibiliteit en het gewicht van het board beïnvloeden. Kies een goed geconstrueerd board dat tegen een stootje kan.
  • Bindingen: Dit zijn de elementen waar je je voeten plaatst en zijn daarom essentieel. Ga voor bindingen die zowel comfortabel als stevig zijn. Verstelbare bindingen kunnen nuttig zijn als meerdere mensen het board gebruiken.

Aanbevolen Wakeboards

Voor Beginners

  • Jobe Maddox Junior: Nu geoptimaliseerd voor de jongere generatie, is het Jobe Maddox Junior wakeboard het board waar kinderen op hebben zitten wachten! De Maddox staat al jaren bekend om zijn uitstekende en toch toegankelijke vorm. Door de afmetingen aan te passen, hebben we een board gecreëerd dat ideaal is voor kinderen, zowel voor degenen die nog aan het leren zijn als voor degenen die al behendig kunnen draaien.

  • Jobe Vanity: Klassiek, stabiel en betrouwbaar. Dit vertrouwde en klassieke model staat niet voor niets hoog aangeschreven. De Vanity beschikt over een high-press kern, geïntegreerde fiberglas vinnen en diep uitgesneden kanalen, waardoor je volledige controle hebt over elke truc die je uitvoert. Dankzij de doorlopende rocker geniet je van zowel een ontspannen rit als een vlotte snelheid op het water.

  • Jobe Logo Series: Goed voor soepele landingen. De Logo Series is ontworpen voor optimale controle, uitgerust met een high-press kern en een dubbel concave onderzijde die zorgt voor vloeiende landingen. De 3-traps rocker lanceert je met gemak de lucht in en de centrale ruggengraat verzekert een zachte landing, waardoor dit wakeboard ideaal is voor het uitvoeren van allerlei trucs.

Voor Ervaren Wakeboarders

  • Jobe Maddox: Voor rijders die hoog willen springen. Ontworpen voor consistente en krachtige prestaties, onderscheidt de Jobe Maddox zich met zijn diepe groeven voor superieure grip en controle. De agressieve 3-stage rocker katapulteert je hoog de lucht in, waardoor het de go-to keuze is voor wakeboarders die graag hoog springen en een directe boardrespons zoeken.

  • Jobe Prolix: Technologisch geavanceerd en veelzijdig. Dit wakeboard is zijn tijd ver vooruit dankzij geavanceerde technologieën zoals een High Press Core, Rolled Edges en een H.I.T. Base. De gegroefde kanalen van neus tot staart zorgen voor extra grip, terwijl de hybride rocker het board zowel speels als krachtig maakt zonder aan 'pop' in te boeten.

  • Jobe Vertex: Voor professionals die op zoek zijn naar precisie. Uitgerust met geavanceerde Backbone Tech, biedt dit wakeboard verbeterde respons en extra stijfheid dankzij de strategische plaatsing van carbonstaven. Het board heeft een doorlopende rocker voor een ontspannen rijervaring en hoge snelheid, evenals een speciale brekende spline die zorgt voor zachtere landingen.

Voor Gevorderde Wakeboarders

  • Jobe Breach: Verrijkt met spitstechnologie, zoals de gloednieuwe Backbone Tech, biedt het Jobe Breach wakeboard ongekende prestaties. Deze technologie benut lichte carbonstaven voor verbeterde respons en stijfheid in het midden, waardoor je echt het gevoel hebt op het board van de toekomst te rijden. Dankzij de 3-stage rocker schiet je hoog de lucht in en land je met een uitstekende stabiliteit en controle.
  • Jobe Knox: Het vernieuwde Knox Wakeboard is een lichtgewicht wonder, dat maar liefst 275 gram minder weegt dan zijn voorganger. Het bevat onze innovatieve honingraat carbon speed sheets voor directe respons en boardgevoel. Met een 3-stage rocker en H.I.T. base is dit het board dat je zachtjes laat landen en toch volledige controle en stabiliteit biedt.
  • Jobe Vertex Pro: Met zijn 'Glide Core', de meest high-end kern die we ooit hebben gebruikt, zet de Vertex Pro nieuwe standaarden. Deze kern combineert PVC-schuim en Paulownia-hout, resulterend in een ultra-stijf maar verrassend licht board. Versterkt met een 50/50 mix van carbon en glasvezel voor extra respons en stijfheid, en uitgerust met een doorlopende rocker en Backbone Tech, is dit het ultieme wakeboard voor degenen die alleen het beste willen.

Tip: Wakeboards zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, dus er is een optie voor elk budget.


Samenvatting

Wakeboarden is een opwindende watersport die makkelijk te leren is, maar ook een hoge mate van technische vaardigheid en geduld vereist. Deze gids helpt je met de basis van wakeboarden, van het kiezen van de juiste uitrusting tot het perfectioneren van je techniek. Veel plezier op het water!


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »