Menu
EUR
Rubberboot uitkiezen - wat past bij jou?

Rubberboot uitkiezen - wat past bij jou?

Door: Martijn Reacties: 0

Het kopen van een rubberboot kan een uitdaging zijn, aangezien er een grote verscheidenheid aan modellen en merken beschikbaar is. Om de juiste keuze te maken, zijn er verschillende factoren waar rekening mee moet worden gehouden, zoals het aantal personen dat de boot zal vervoeren, het beoogde vaargebied, het gewenste motorvermogen en het type bodem en materiaal. In dit artikel bespreken we deze factoren om u te helpen de perfecte rubberboot te kiezen.

Stap 1: Aantal personen bepalen

Rubberboten zijn verkrijgbaar in verschillende maten en zijn geschikt voor verschillende aantallen personen. Om te bepalen welke maat rubberboot u nodig heeft, moet u rekening houden met het aantal personen dat u wilt meenemen en de hoeveelheid bagage die u wilt vervoeren. Er zijn modellen verkrijgbaar voor twee, drie en vier personen. Voor een romantische vaartocht met uw partner, volstaat een kleine tweepersoonsboot. Wilt u echter met het hele gezin het water op? Dan is een grotere rubberboot de betere keuze.

Stap 2: Vaargebied bepalen

Pleziervaartuigen worden ingedeeld in vier categorieën op basis van het toegestane vaargebied:

A: Oceaan B: Offshore C: Binnenwateren D: Beschutte binnenwateren

Rubberboten zijn ontworpen voor korte vaartochten op binnenwateren of beschutte binnenwateren. Het is belangrijk om te weten in welke categorie u wilt varen, zodat u de juiste boot kiest voor uw vaargebied. Als u van plan bent om een ​​buitenboordmotor te gebruiken, moet u er ook rekening mee houden dat op bepaalde wateren alleen elektrische buitenboordmotoren zijn toegestaan.

Stap 3: PK's van de eventuele motor bepalen

Welke motor u nodig heeft, hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de boot en de hoeveelheid gewicht die het moet dragen. Het aanbevolen vermogen voor rubberboten tot 4 meter is als volgt:

 
  • Twee personen: 2,5 PK
  • Drie personen: 4-5 PK
  • Vier personen: 6-8 PK
  • Vijf personen: 10-15 PK
  • Zes personen: 20+ PK

Als u niet over een vaarbewijs beschikt, raden wij aan om een motor met een maximaal vermogen van 4 PK aan te schaffen.

Stap 4: Materiaal kiezen

Ondanks dat er vaak wordt gesproken over rubberboten, worden de tubes (drijvers) en kiel vaak gemaakt van pvc in combinatie met andere synthetische materialen. Sommige modellen zijn ook voorzien van een pvc-bodem. Dit materiaal is sterk en relatief voordelig. Pvc-boten hebben een groot drijfvermogen en worden voornamelijk gebruikt voor korte vaartochten. Er zijn echter ook modellen beschikbaar die gemaakt zijn van het nog duurzamere materiaal 'hypalon', maar deze zijn zwaarder en duurder in prijs.

Er worden ook andere materialen gebruikt om de rubberboot compleet te maken, zoals rvs hijs- en sleepogen bij de wat luxere modellen en hout of aluminium voor het bankje. Uiteraard is de bodem ook voorzien van verstevigd materiaal.

Stap 5: Bodem kiezen

Er zijn verschillende typen bodems beschikbaar voor rubberboten, zoals een luchtbodem, lattenbodem en aluminium bodem. Bij de keuze voor een vloer spelen beschikbare ruimte en eisen aan het gewicht, stabiliteit en vaareigenschappen een belangrijke rol.

Een rubberboot met een luchtbodem, ook wel Airdeck genoemd, is licht van gewicht en heeft zeer goede vaareigenschappen vanwege de opblaasbare kiel/V-bodem. Een rubberboot met een lattenbodem is klein verpakt, makkelijk op te rollen en snel vaarklaar. Het is de ideale bijboot om even mee naar de kant te varen als je voor anker ligt. Nadelen zijn dat er geen opblaasbare kiel is en de bodem niet zo stabiel is. Een aluminium vloer is zeer stevig en stabiel. Rubberboten met een dergelijke bodem kunnen dan ook beter planeren. Ze zijn voorzien van een opblaasbare kiel (deze loopt onder de vlonders door). Nadelen kunnen zijn dat het gewicht toeneemt en dat de vlonders niet in de tas passen voor transport.

Handig om te weten

Het kan de eerste keren wat lastig zijn om de vlonders in elkaar te zetten omdat de toplaag van de boot nog redelijk stijf is. Daarnaast moet u weten wat de plaatsingsvolgorde is en wanneer de tubes gevuld moeten worden met lucht. Dit staat duidelijk omschreven in de handleiding. Na het een aantal keren gedaan te hebben krijgt u er handigheid in.

Conclusie

Het kopen van een rubberboot is afhankelijk van meerdere factoren. Door rekening te houden met het aantal personen, het beoogde vaargebied, het gewenste motorvermogen, het type materiaal en de bodem, kunt u de juiste keuze maken. Door deze factoren goed te overwegen, kunt u ervoor zorgen dat u een rubberboot koopt die geschikt is voor uw behoeften en u vele jaren plezier zal bieden op het water.

 

Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »