Menu
EUR
Stootwillen

Stootwillen

Door: Martijn Reacties: 0

Als bootbezitter weet je hoe belangrijk het is om je boot te beschermen tegen beschadigingen. Stootwillen, ook wel bekend als fenders, zijn een essentieel onderdeel van de uitrusting van een boot. Ze beschermen de boot tegen schade door contact met andere boten, steigers of kades. In deze blogpost zullen we dieper ingaan op de verschillende soorten stootwillen en waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste stootwillen voor jouw boot.

Soorten stootwillen

Er zijn verschillende soorten stootwillen beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Hieronder staan de meest voorkomende soorten stootwillen beschreven:

 1. Cilindrische stootwillen

Cilindrische stootwillen zijn de meest voorkomende stootwillen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren en zijn geschikt voor de meeste boten. Ze zijn gemaakt van duurzaam vinyl of PVC en hebben een opgeblazen luchtzak in het midden. Ze zijn ontworpen om te worden vastgemaakt aan de boeg, zijkant of achtersteven van de boot.

 1. Bolle stootwillen

Bolle stootwillen zijn een alternatief voor cilindrische stootwillen. Ze hebben een ronde vorm en zijn meestal kleiner dan cilindrische stootwillen. Bolle stootwillen worden vaak gebruikt op kleinere boten en zijn ontworpen om te worden vastgemaakt aan de boeg of achtersteven van de boot.

 1. Langwerpige stootwillen

Langwerpige stootwillen, ook wel bekend als platte stootwillen, hebben een langwerpige vorm en zijn ontworpen om te worden vastgemaakt aan smalle delen van de boot, zoals de zijkant van de romp. Ze zijn gemaakt van duurzaam vinyl of PVC en zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren.

 1. Opblaasbare stootwillen

Opblaasbare stootwillen zijn gemaakt van zacht materiaal en zijn ontworpen om gemakkelijk te worden opgeblazen en leeggelaten. Ze zijn lichtgewicht en kunnen gemakkelijk worden opgeborgen wanneer ze niet worden gebruikt. Opblaasbare stootwillen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en zijn geschikt voor kleinere boten.

 1. Boegkussens

Boegkussens zijn grote stootwillen die zijn ontworpen om de boeg van de boot te beschermen tijdens het aanmeren. Ze zijn meestal gemaakt van duurzaam vinyl en hebben een opgeblazen luchtzak in het midden. Boegkussens zijn verkrijgbaar in verschillende maten en zijn geschikt voor grote boten.

Waar moet je op letten bij het kiezen van stootwillen?

Bij het kiezen van stootwillen zijn er een aantal factoren waarmee je rekening moet houden. Hieronder staan de belangrijkste factoren op een rij:

 1. Bootgrootte

Het is belangrijk om stootwillen te kiezen die geschikt zijn voor de grootte van je

boot. Een te kleine stootwil biedt niet voldoende bescherming, terwijl een te grote stootwil onnodig veel ruimte in beslag neemt en niet goed vastgemaakt kan worden. Zorg ervoor dat je de juiste maat stootwil kiest op basis van de lengte en breedte van je boot.

 1. Locatie van de stootwil

Waar je de stootwillen plaatst is ook van belang. Het is belangrijk om de stootwillen op de juiste plaatsen te bevestigen om maximale bescherming te bieden aan de boot. Over het algemeen worden stootwillen geplaatst op de boeg, de zijkanten en de achtersteven van de boot. Zorg ervoor dat de stootwil op de juiste hoogte is bevestigd om de boot te beschermen tegen schade.

 1. Type materiaal

Stootwillen zijn meestal gemaakt van PVC of vinyl. PVC stootwillen zijn duurzamer dan vinyl stootwillen en bieden betere bescherming tegen harde stoten en schokken. Vinyl stootwillen zijn over het algemeen lichter en gemakkelijker op te bergen wanneer ze niet in gebruik zijn.

 1. Kleur

Stootwillen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, maar over het algemeen worden witte stootwillen het meest gebruikt omdat ze het minst zichtbaar zijn op de boot. Sommige boten hebben echter een specifieke kleur stootwil die beter past bij het uiterlijk van de boot.

 1. Aantal stootwillen

Het aantal stootwillen dat je nodig hebt, hangt af van de grootte van je boot en waar je vaart. Over het algemeen is het beter om te veel stootwillen te hebben dan te weinig. Een algemene vuistregel is om één stootwil per twee meter bootlengte te gebruiken.

 1. Bevestiging

Stootwillen moeten stevig worden bevestigd aan de boot om te voorkomen dat ze losraken tijdens het varen. Zorg ervoor dat de bevestigingsmiddelen sterk genoeg zijn en regelmatig worden gecontroleerd op slijtage en beschadiging.

Conclusie

Stootwillen zijn een essentieel onderdeel van de uitrusting van een boot en beschermen de boot tegen beschadigingen tijdens het varen en aanmeren. Er zijn verschillende soorten stootwillen beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Bij het kiezen van stootwillen is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van de boot, de locatie van de stootwil, het type materiaal, de kleur, het aantal stootwillen en de bevestiging. Door de juiste stootwillen te kiezen en deze op de juiste manier te bevestigen, kun je ervoor zorgen dat je boot goed beschermd is tegen schade.

Als je op zoek bent naar stootwillen voor je boot, zijn er verschillende merken beschikbaar op de markt. Een van de bekendste merken op het gebied van stootwillen is Polyform US. Dit Amerikaanse merk is al meer dan 60 jaar actief en produceert hoogwaardige stootwillen van hoge kwaliteit.

Polyform US biedt een breed scala aan stootwillen, waaronder de bekende G-serie stootwillen. Deze stootwillen hebben een klassiek ontwerp en zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren. De G-serie stootwillen zijn gemaakt van een duurzaam vinylmateriaal en zijn bestand tegen UV-straling en extreme temperaturen.

Een ander populair merk is Dan Fender, een Deens bedrijf dat al sinds 1982 stootwillen produceert. Dan Fender stootwillen zijn gemaakt van hoogwaardig PVC-materiaal en zijn bestand tegen extreme weersomstandigheden. Het merk biedt een breed scala aan stootwillen, waaronder cilindrische en bolvormige stootwillen, en de stootwillen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren.

Naast Polyform US en Dan Fender zijn er nog tal van andere merken beschikbaar op de markt, zoals Majoni, Taylor Made, en Fendress. Elk merk heeft zijn eigen kenmerken en voordelen, dus het is belangrijk om verschillende merken te vergelijken voordat je een keuze maakt.

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat stootwillen regelmatig gecontroleerd moeten worden op slijtage en beschadiging. Als een stootwil beschadigd is, kan deze niet langer zorgen voor de nodige bescherming van de boot en moet deze worden vervangen. Door regelmatig de stootwillen te inspecteren en te vervangen indien nodig, kun je ervoor zorgen dat je boot goed beschermd blijft tijdens het varen en aanmeren.

Conclusie

Stootwillen zijn een essentieel onderdeel van de uitrusting van een boot en bieden bescherming tegen beschadiging tijdens het varen en aanmeren. Bij het kiezen van stootwillen is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de grootte van de boot, de locatie van de stootwil, het type materiaal, de kleur, het aantal stootwillen en de bevestiging. Er zijn verschillende merken stootwillen beschikbaar op de markt, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Door de juiste stootwillen te kiezen en ze regelmatig te inspecteren en te vervangen indien nodig, kun je ervoor zorgen dat je boot goed beschermd blijft en kun je met een gerust hart het water op gaan.


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »