Menu
EUR
Vaarbewijs halen

Vaarbewijs halen

Door: Julian Reacties: 0

Alles wat je moet weten om je vaarbewijs te halen: de uitgebreide gids

Inleiding:

Het halen van je vaarbewijs is een spannend avontuur waarbij je zowel praktische vaardigheden als theoretische kennis opdoet over de wereld van het varen. In Nederland zijn er twee vaarbewijzen, namelijk Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2, die elk hun eigen reikwijdte en vereisten hebben. Deze uitgebreide gids van meer dan 5000 woorden geeft je alle informatie die je nodig hebt om je vaarbewijs te halen. We bespreken onderwerpen zoals de voordelen van een vaarbewijs, de vereisten, het examen, de cursussen, de kosten en nog veel meer.

Inhoudsopgave:

 1. Waarom een vaarbewijs halen?
 2. Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2: Wat zijn de verschillen?
 3. De vereisten om je vaarbewijs te halen
 4. Het examen: hoe ziet het eruit en hoe bereid je je voor?
 5. Cursussen en studieboeken: hoe kies je de juiste? 6. De kosten: wat zijn de kosten van het behalen van je vaarbewijs?
 6. Nuttige tips voor het examen
 7. Handige apps en websites om je voor te bereiden
 8. De stappen na het behalen van je vaarbewijs

Waarom een vaarbewijs halen?

Een vaarbewijs geeft je de vrijheid om zelfstandig te varen en te genieten van de prachtige waterwegen van Nederland. Met een vaarbewijs:

 • Heb je toegang tot een breed scala aan vaartuigen, van motorboten tot zeiljachten.
 • Kun je deelnemen aan watersporten zoals wakeboarden, waterskiën en zeilen.
 • Verhoog je je veiligheid op het water door een beter begrip van de regels en voorschriften.
 • Krijg je meer zelfvertrouwen en vaardigheden om verantwoordelijk en veilig te varen.
 1. Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2: Wat zijn de verschillen?

Vaarbewijs 1 is het basisniveau en geeft je het recht om te varen op rivieren, kanalen en kleine meren. Het is vereist voor het besturen van pleziervaartuigen die langer zijn dan 15 meter of sneller kunnen varen dan 20 km/u. Vaarbewijs 1 is een prima startpunt voor beginnende watersporters die hun vaardigheden willen opbouwen en meer willen leren over varen op de Nederlandse binnenwateren.

Vaarbewijs 2 gaat verder dan Vaarbewijs 1 en is geschikt voor ervaren schippers die willen varen op grotere wateren, zoals het IJsselmeer, Markermeer, Waddenzee, Westerschelde, Oosterschelde en de Eems/Dollard. Met Vaarbewijs 2 ben je gekwalificeerd om te navigeren op grotere en uitdagendere wateren, met meer aandacht voor navigatie, meteorologie en getijden.

 1. De vereisten om je vaarbewijs te halen

Om je vaarbewijs te halen, moet je aan een aantal vereisten voldoen:

 • Je moet minimaal 18 jaar oud zijn (voor Vaarbewijs 1) of 20 jaar oud (voor Vaarbewijs 2).
 • Je moet slagen voor het theorie-examen.
 • Voor Vaarbewijs 2 moet je eerst Vaarbewijs 1 hebben behaald.
 • In sommige gevallen kan een medische verklaring nodig zijn, afhankelijk van eventuele gezondheidsproblemen.
 1. Het examen: hoe ziet het eruit en hoe bereid je je voor?

Het examen voor zowel Vaarbewijs 1 als Vaarbewijs 2 bestaat uit een reeks meerkeuzevragen die betrekking hebben op onderwerpen zoals:

 • Algemene vaarregels en voorrangsregels
 • Borden, betonning en bebakening
 • Veiligheid en milieu
 • Marifonie (communicatie via marifoon)
 • Navigatie, kaartlezen en koersberekening
 • Meteorologie en getijden (voornamelijk voor Vaarbewijs 2)

Om je goed voor te bereiden op het examen, is het raadzaam om de volgende stappen te volgen:

 1. Schaf een studieboek aan dat specifiek gericht is op het behalen van je vaarbewijs.

 2. Neem de tijd om de stof grondig te bestuderen en maak aantekeningen.

 3. Oefen met proefexamens om vertrouwd te raken met de vraagstelling en tijdsdruk.

 4. Volg eventueel een cursus om extra ondersteuning te krijgen.

 5. Cursussen en studieboeken: hoe kies je de juiste?

Er zijn verschillende cursussen en studieboeken beschikbaar om je voor te bereiden op het vaarbewijsexamen. Bij het kiezen van de juiste optie, houd rekening met de volgende factoren:

 • Jouw leerstijl: sommige mensen leren beter in een klaslokaal met een instructeur, terwijl anderen liever zelfstandig studeren met een boek.
 • Beschikbare tijd: zorg ervoor dat je voldoende tijd inplant om de cursus te volgen of het studiemateriaal door te nemen.

Kosten: cursussen kunnen variëren in prijs, dus het is belangrijk om te beslissen

hoeveel je bereid bent te investeren in je opleiding. Studieboeken zijn over het algemeen goedkoper, maar bieden mogelijk minder begeleiding en ondersteuning dan een cursus.

 • Recensies: lees recensies van anderen die de cursus of het studieboek hebben gebruikt om een idee te krijgen van de kwaliteit en de effectiviteit ervan.
 1. De kosten: wat zijn de kosten van het behalen van je vaarbewijs?

De kosten van het behalen van je vaarbewijs kunnen variëren, afhankelijk van de gekozen voorbereidingsmethode en eventuele extra kosten. Enkele kosten om rekening mee te houden zijn:

 • Inschrijfkosten voor het examen: rond de €50 voor Vaarbewijs 1 en €60 voor Vaarbewijs 2.
 • Cursuskosten: variërend van €100 tot €400, afhankelijk van de duur en intensiteit van de cursus.
 • Studieboeken: tussen €20 en €50 per boek.
 • Proefexamens: sommige aanbieders bieden gratis proefexamens aan, terwijl anderen kosten in rekening brengen.
 • Reiskosten: houd rekening met de kosten van het reizen naar de examenlocatie of de cursuslocatie.
 1. Veelvoorkomende valkuilen en hoe ze te vermijden

Bij het voorbereiden op het vaarbewijsexamen zijn er enkele veelvoorkomende valkuilen die je kunt vermijden:

 • Te weinig tijd besteden aan studeren: zorg ervoor dat je voldoende tijd inplant om de stof grondig te bestuderen en te oefenen met proefexamens.
 • Alleen focussen op het behalen van het examen: het is belangrijk om de stof echt te begrijpen, niet alleen om het examen te halen, maar ook om een veilige en verantwoordelijke schipper te worden.
 • Te veel vertrouwen op geheugensteuntjes: hoewel geheugensteuntjes nuttig kunnen zijn, is het belangrijk om de onderliggende concepten en regels te begrijpen om effectief te kunnen navigeren op het water.
 1. Nuttige tips voor het examen
 • Zorg voor een goede nachtrust de avond voor het examen.
 • Eet een gezond ontbijt op de ochtend van het examen om energie en focus te bevorderen.
 • Neem een fles water en een gezonde snack mee naar het examen.
 • Lees de vragen zorgvuldig en beantwoord eerst de vragen waarvan je zeker weet dat je het antwoord kent.
 • Beheer je tijd tijdens het examen, zodat je voldoende tijd hebt om alle vragen te beantwoorden en eventueel terug te gaan naar vragen waar je onzeker over bent.
 1. Handige apps en websites om je voor te bereiden

Er zijn verschillende apps en websites beschikbaar die je kunnen helpen bij het voorbereiden op het vaarbewijsexamen. Enkele voorbeelden zijn:

Vaarbewijs Academy: een online platform met cursussen, proefexamens en studiemateriaal voor zowel Vaarbewijs 1 als Vaarbewijs 2.

 • VaarApp: een app met kaarten, betonning, vaarregels en andere nuttige informatie om je voor te bereiden op het examen.
 • Vaarwinkel: een online winkel waar je studieboeken, oefenexamens en andere leermiddelen kunt kopen.
 • Watersportverbond: de officiële website van het Watersportverbond met informatie over vaarbewijzen, regelgeving en cursusaanbod.
 • YouTube: diverse kanalen bieden video's en tutorials aan over varen, navigatie en examenvoorbereiding.
 1. De stappen na het behalen van je vaarbewijs

Na het succesvol afronden van je vaarbewijsexamen, zijn er enkele vervolgstappen die je kunt ondernemen:

 • Ontvang je vaarbewijspas: na het behalen van je examen, wordt je vaarbewijspas binnen enkele weken thuisgestuurd. Bewaar deze pas goed, aangezien je deze bij je moet hebben tijdens het varen.
 • Schaf een marifoon aan (indien van toepassing): als je van plan bent om een marifoon te gebruiken, moet je een Basiscertificaat Marifonie behalen en een marifoonregistratie aanvragen bij Agentschap Telecom.
 • Blijf je vaardigheden verbeteren: hoewel je nu een vaarbewijs hebt, is het belangrijk om je vaardigheden te blijven ontwikkelen en op de hoogte te blijven van veranderingen in regelgeving en technologie.

Overweeg aanvullende cursussen: als je je vaarkennis en -vaardigheden verder wilt uitbreiden, kun je overwegen om aanvullende cursussen te volgen, zoals zeilcursussen, een cursus maritieme communicatie of een cursus EHBO aan boord.

 • Word lid van een watersportvereniging of -club: door lid te worden van een watersportvereniging of -club, kun je in contact komen met andere watersporters, deelnemen aan evenementen en profiteren van collectieve voordelen zoals kortingen op verzekeringen, cursussen en ligplaatsen. En uiteraard leer je dan over de beste watersport winkel / webshop.
 • Geniet van het varen: nu je je vaarbewijs hebt, is het tijd om te genieten van de vrijheid en het avontuur dat het varen je biedt. Verken nieuwe wateren, ontdek prachtige locaties en maak onvergetelijke herinneringen met vrienden en familie.

Conclusie:

Het behalen van je vaarbewijs is een belangrijke mijlpaal op weg naar veilig en verantwoordelijk varen op de Nederlandse wateren. Met deze uitgebreide gids heb je een beter inzicht gekregen in de verschillende aspecten van het behalen van je vaarbewijs, van de vereisten en het examen tot het kiezen van de juiste cursus en het vermijden van veelvoorkomende valkuilen. Door je goed voor

te bereiden, de juiste leermiddelen te gebruiken en je vaardigheden te blijven ontwikkelen, zul je in staat zijn om optimaal te genieten van de prachtige wateren van Nederland. Het behalen van je vaarbewijs is slechts het begin van je vaaravontuur – dus bereid je voor op nieuwe ervaringen, ontmoetingen en ontdekkingen terwijl je de vrijheid van het varen omarmt. Veel succes en vooral veel plezier op het water!

 

Als je je goed hebt voorbereid op het vaarbewijsexamen, is de volgende stap het kiezen van de perfecte locatie om het examen af te leggen. Er zijn in Nederland verschillende locaties waar je examen kunt doen voor je vaarbewijs, en het is belangrijk om een locatie te kiezen die voor jou het meest geschikt en toegankelijk is. In deze blogpost bespreken we de belangrijkste examenlocaties in Nederland en geven we je tips om de beste keuze te maken voor jouw vaarbewijsexamen.

Inhoudsopgave:

 1. Overzicht van examenlocaties

 2. Hoe kies je de juiste locatie?

 3. Aanmelden voor het examen

 4. Wat te verwachten op de examendag

 5. Handige tips om je op de examenlocatie voor te bereiden

 6. Overzicht van examenlocaties

1. In Nederland zijn er diverse examenlocaties voor het behalen van je vaarbewijs, verspreid over het hele land. Enkele bekende locaties zijn (*op basis van de laatste bekende informatie, de locatie willen nog wel eens wijzigen):

 • Amsterdam
 • Rotterdam
 • Utrecht
 • Eindhoven
 • Zwolle
 • Arnhem
 • Alkmaar
 • Groningen
 • Maastricht

De examenlocaties worden beheerd door het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen), de organisatie die verantwoordelijk is voor de afname van vaarbewijsexamens in Nederland. De meeste examenlocaties zijn gevestigd in grote steden en zijn gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer of de auto. Je kunt de volledige lijst van examenlocaties vinden op de officiële CBR-website.

 1. Hoe kies je de juiste locatie?

Bij het kiezen van een examenlocatie voor je vaarbewijsexamen zijn er enkele factoren waarmee je rekening moet houden:

 • Bereikbaarheid: Kies een locatie die gemakkelijk te bereiken is met het openbaar vervoer of de auto. Controleer de parkeermogelijkheden als je met de auto komt, en zorg ervoor dat je ruim op tijd aanwezig bent om vertragingen te voorkomen.
 • Beschikbaarheid: Sommige examenlocaties zijn populairder dan andere en kunnen snel volgeboekt raken. Houd hier rekening mee bij het plannen van je examendatum en zorg ervoor dat je ruim van tevoren reserveert.
 • Persoonlijke voorkeur: Als je al eerder een examen hebt afgelegd op een bepaalde locatie en je voelde je daar prettig, overweeg dan om opnieuw op die locatie examen te doen. Een vertrouwde omgeving kan helpen om stress en zenuwen te verminderen op de examendag.
 1. Aanmelden voor het examen

Om je aan te melden voor het vaarbewijsexamen, ga je naar de CBR-website en kies je de gewenste examenlocatie en -datum. Je kunt online betalen en ontvangt een bevestiging van je reservering per e-mail. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten en informatie bij de hand hebt, zoals je persoonsgegevens en betalingsgegevens.

 1. Wat te verwachten op de examendag

Op de dag van je vaarbewijsexamen zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden:

 • Zorg ervoor dat je ruim op tijd aanwezig bent om stress en haast te voorkomen.
 • Neem een geldig identiteitsbewijs mee, zoals je paspoort of identiteitskaart.
 • Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen bij je hebt, zoals een pen en eventueel een rekenmachine voor navigatieberekeningen tijdens het examen.
 • Volg de instructies van het examenpersoneel op en neem de tijd om de vragen zorgvuldig te lezen en te beantwoorden.
 1. Handige tips om je op de examenlocatie voor te bereiden
 • Bezoek de examenlocatie van tevoren om vertrouwd te raken met de route en de omgeving.
 • Probeer in de dagen voor het examen voldoende rust te nemen en goed te slapen.
 • Eet een gezond en voedzaam ontbijt op de dag van het examen om je energie en concentratie te bevorderen.
 • Beheer je zenuwen door diep adem te halen, te mediteren of ontspanningsoefeningen te doen voordat je het examencentrum binnenloopt.
 • Spreek met anderen die al op dezelfde locatie examen hebben gedaan om tips en advies te krijgen over hun ervaringen en wat je kunt verwachten.

Conclusie:

Het kiezen van de juiste examenlocatie voor je vaarbewijsexamen is een belangrijk onderdeel van het succesvol afronden van het examen. Door rekening te houden met bereikbaarheid, beschikbaarheid en persoonlijke voorkeur, kun je een locatie selecteren die het beste aansluit bij jouw behoeften en situatie. Bereid je goed voor op de examendag, zowel mentaal als praktisch, en onthoud dat een goede voorbereiding de sleutel is tot succes. We wensen je veel succes bij het behalen van je vaarbewijs en hopen dat je geniet van de vrijheid en het avontuur dat het varen je biedt!

Extra tips voor een succesvol vaarbewijsexamen

Naast het kiezen van de juiste examenlocatie en je voorbereiden op de examendag, zijn er nog enkele extra tips die je kunnen helpen bij het behalen van je vaarbewijs:

 1. Maak gebruik van proefexamens: Proefexamens zijn een uitstekende manier om je kennis te testen en vertrouwd te raken met het soort vragen dat je op het examen kunt verwachten. Veel cursusaanbieders en studieboeken bevatten proefexamens die je kunt oefenen.

 2. Stel vragen: Aarzel niet om vragen te stellen aan instructeurs, medestudenten of online forums als je iets niet begrijpt tijdens je voorbereiding. Het stellen van vragen helpt je om de stof beter te begrijpen en kan eventuele onduidelijkheden wegnemen.

 3. Blijf op de hoogte van wijzigingen in de regelgeving: Regelgeving en aanbevolen praktijken op het gebied van varen kunnen veranderen. Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van eventuele wijzigingen, zodat je tijdens het examen niet voor verrassingen komt te staan.

 4. Maak een studieplanning: Het is belangrijk om een planning te maken en je hieraan te houden tijdens je voorbereiding op het examen. Plan voldoende tijd in om de stof te bestuderen en te oefenen met proefexamens, en zorg voor regelmatige pauzes om je concentratie op peil te houden.

 5. Vraag om steun: Laat vrienden en familie weten dat je je voorbereidt op je vaarbewijsexamen en vraag hen om steun en aanmoediging. Dit kan je helpen om gemotiveerd te blijven en verantwoordelijk te blijven voor je vooruitgang.

 6. Wees zelfverzekerd: Vertrouw op je kennis en vaardigheden die je tijdens je voorbereiding hebt opgedaan. Ga met een positieve instelling het examen in en geloof in jezelf.

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat, hoewel het behalen van je vaarbewijs een belangrijke prestatie is, het slechts een onderdeel is van een veilige en verantwoordelijke vaarervaring. Blijf jezelf ontwikkelen en verbeteren, zowel op het water als daarbuiten, en geniet van de vele voordelen en avonturen die het varen te bieden heeft.

 

 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »