Menu
EUR
Welke anode heb ik nodig?

Welke anode heb ik nodig?

Door: Martijn Reacties: 0

Wat is een anode en welke heb ik nodig?

Een anode is een essentieel onderdeel van het onderhoud van je schip of buitenboordmotor. Het speelt een cruciale rol bij het voorkomen van corrosie van het metaal aan boord van je vaartuig. Van het roerblad tot de schroef, de schroefas en zelfs het schip zelf - metalen onderdelen zijn een belangrijk onderdeel van de constructie en functie van je boot.

Anodes fungeren als een soort beschermlaag voor deze metalen onderdelen. Ze werken door zichzelf 'op te offeren', dat wil zeggen, ze corroderen in plaats van het waardevolle metaal op je schip. Dit helpt de levensduur van deze metalen onderdelen te verlengen en voorkomt kostbare reparaties in de toekomst. Daarom is het belangrijk om de juiste anodes te hebben en ze tijdig te vervangen wanneer dat nodig is.

Welke soorten anodes zijn er en welke heb ik nodig voor mijn boot?

Anodes zijn verkrijgbaar in diverse soorten en maten, en het type dat je nodig hebt, is afhankelijk van het water waarop je vaart. Hier is een eenvoudige stelregel om te onthouden:

- Zinkanodes worden doorgaans gebruikt in zout water.
- Aluminiumanodes zijn geschikt voor zoet water.
- Magnesiumanodes kunnen ook in zoet water worden gebruikt. Ze zijn echter gemaakt van een zachter materiaal dan aluminium en slijten dus sneller. Dit maakt ze ideaal voor boten, zoals sloepen of motoren, die af en toe uit het water worden gehaald.

Hoeveel anodes heb ik nodig?

Het aantal anodes dat je nodig hebt, is afhankelijk van de grootte en oppervlakte van je schip. Voor een sloep met buitenboordmotor wordt meestal een kleine anode vlakbij de schroef geplaatst. Voor een groter schip van ongeveer 10 meter heb je meerdere anodes nodig, die onder de waterlijn van het schip verspreid zijn, bijvoorbeeld drie aan elke kant.

Wanneer moet ik mijn anodes vervangen?

Het is tijd om je anodes te vervangen als ze voor ongeveer 70% zijn versleten. Als je schip momenteel op het droge ligt, is dit een ideaal moment om ze te vervangen. Vergeet niet dat je nooit antifouling of andere verfsoorten over een anode heen mag smeren, omdat dit de werking ervan stopt.

Heb je nog vragen of ben je niet zeker welke anode het meest geschikt is voor jouw behoeften? Neem gerust contact met ons op. Wij staan klaar om je te helpen, zodat je goed uitgerust het water op kunt gaan!


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »