Menu
EUR
Wakeboarden

Wakeboarden

Door: Martijn Reacties: 0

Wakeboarden is een watersport waarbij de berijder, staande op een wakeboard (een plank met voetbindingen), achter een motorboot over zijn kielzog en vooral boven de top wordt gesleept om luchtmanoeuvres uit te voeren.

Een kenmerk van wakeboarden is de poging tot uitvoering van trucs in de lucht. Wakeboarden is ontwikkeld vanuit een combinatie van waterski-, snowboard- en surftechnieken.

De berijder wordt meestal gesleept door een touw achter een boot, maar kan ook worden gesleept door kabelsystemen en lieren, en worden getrokken door andere gemotoriseerde voertuigen zoals waterscooters, auto's, vrachtwagens en terreinvoertuigen. De uitrusting en de gebruikte wakeboardboot zijn vaak gepersonaliseerd naar de wensen van elke rijder.

Hoewel natuurlijke waterlopen zoals rivieren, meren en gebieden met open water over het algemeen worden gebruikt bij wakeboarden, is het mogelijk om te wakeboarden op onconventionele locaties, zoals ondergelopen wegen en parkeerplaatsen, met een auto als trekvoertuig.

Wakeboarden wordt gedaan voor plezier en competitie, variërend van freestyle wakeboarden en wakeboardparken tot wakeboardwedstrijden bij de X Games, WWA Wakeboard World Championships of soortgelijke evenementen. Hoewel het een obscure start had, is het nu de snelst groeiende watersport ter wereld.

Geschiedenis

Monowaterski

De sport die later wakeboarden zou worden, begon rond 1950 als waterskiën met monowaterski's (enkele waterski's) in de VS rond 1950. Het belangrijkste verschil tussen monowaterski's en hedendaagse wakeboards is de vorm van het board en de houding.

Surfplanken als Monoski

Wakesurfen - surfplanken gebruiken als monowaterski's - begon rond 1964 grip te krijgen, waar het werd gezien als een "spannende nieuwe sport die binnenkort de waterwegen zal veroveren". in Nieuw-Zeeland met boards genaamd "skurfboards". Uiteindelijk werden wakeboards met bindingen of riemen in Australië verkocht onder de naam "McSkis". Later werd een ander bedrijf genaamd "Skurfer" opgericht door Tony Finn in 1985, als zodanig genoemd omdat het bord een kruising is van een surfplank en een waterski. Het eerste board dat in het begin van de jaren negentig werd gemaakt, was het Hyperlite-board van het bedrijf O'Brien, een fabrikant van waterski's die het board op de markt bracht als een "compression-molded wakeboard met neutraal drijfvermogen". verscheidenheid aan boards die ronder en compacter zijn, waardoor ze soepeler rijden.

Het wakeboard-touw is in de loop der jaren vooruitgegaan met verbeteringen in de materiële samenstelling. Toen wakeboarden voor het eerst begon, gebruikten wakeboarders skitouw, dat was gemaakt van rekbare stof of plastic touwen. De laatste groeide al snel in populariteit en uiteindelijk werd een gevlochten touw van polypropyleen geïntroduceerd. Een paar jaar later [wanneer?] werd een touw uitgevonden dat minder rekbaar was en dat de berijder een meer consistente trekkracht aan het touw gaf, hoewel ze zwaarder en groter in diameter waren. Moderne touwen zijn gecoat met Spectra en Dyneema, die de rek en weerstand van het touw verminderen.

Apparatuur Wakeboarden - Box End Park september 2009

Bij het wakeboarden wordt een grote verscheidenheid aan veiligheidsuitrusting gebruikt. Deze omvatten reddingsvesten of andere drijfhulpmiddelen die watergerelateerde verwondingen en sterfgevallen voorkomen, omdat ze de drager drijvend houden totdat ze worden opgepakt. Deze vesten helpen vooral in situaties waarin de ruiter bewusteloos wordt geslagen of niet kan watertrappelen.[12] Verder gebruiken wakeboarders waterbestendige helmen die water kunnen ventileren zodat de helmen niet vollopen met water.[12] Zelfs de lengte van het touw van een wakeboarder is belangrijk bij het bieden van veiligheid; als het touw te lang is, zal een wakeboarder op het vlakke deel van het kielzog landen in plaats van op de onderkant, en hun knieën knikken.

Wakeboards zelf zijn ook belangrijk om te overwegen bij het voorbereiden om te rijden. Vier van de meest voorkomende wakeboard-stijlen zijn de continue rocker, de drietraps rocker, de vijftraps rocker en de hybride rocker. Rocker verwijst naar de curve van het board van kop tot staart en elk type board heeft een andere plaatsing en hoeveelheid curve die het beste werkt voor verschillende soorten ritten. De aan- of afwezigheid van vinnen aan de onderkant van een board kan ook een drastisch verschil maken in hoe het board rijdt. Beginnende rijders zijn meestal beter af met diepere vinnen. Een ander onderdeel van het wakeboard zelf om te overwegen, is de grootte van het bord en het materiaal, meestal een kern van hout of schuim met een coating van glasvezel.

Wakeboardsprong

Tegelijkertijd zal de lengte van een wakeboardtouw variëren op basis van de voorkeuren van de rijder. Een langer touw kan zorgen voor meer voorbereiding en momentum voor het uitvoeren van trucs, terwijl een korter touw misschien minder snelheid vereist.


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »